Western States 100 – The Buckle

Ljubljana 30.5.2012

Manj kot mesec dni in začelo se bo…

Natačneje samo še 24 dni do velikega poka, ko bo puška oznanila štart in ko bo adrenalin “šprical” do neba. Takrat se bo vse skupaj ponovno začelo in lov na “The Silver Buckle” bo odprt. 😀

In ta “kos kovine” ima kar dolgo tradicijo saj izhaja še iz “Tevis Cup Ride”, kjer so s srebrno zaponko odlikovali vsakega konjenika, ki je končal 100 milj Western Statest Trail-a (današnja proga Western States Endurance Run) v 24 urah. V tistem času je zaponko krasil “Pony Express Rider” in je veljala za najprestižnejšo nagrado v vzdržljivostnem jahanju.

Ko je bil leta 1977 prvič organiziran Western States Endurance Run, je bila tudi zaponka na novo oblikovana, in sicer kot zaslužena nagrada za tekača, ki bo zmogel 100 milj v 24 urah.

Zaponka oziroma “The Buckle”, se dandanes podeljuje na skoraj vseh 100 milj dolgih tekmah v Ameriki in sicer kot priznanje za premagano pot v določenem limitnem času (ta je ponavadi 24 ur) tako predstavlja veliko večjo vrednost, od njene same vrednosti. In v svetu, ko je skorajda vse naprodaj, zaponka za premaganih 100 milj predstavlja dosežek, ki ga noben denar ne more kupiti.

Pa se vrnimo k zaponki Western States 100. Sprva je bil na zaponkim upodobljen grški bog Hermes, kot zaščitnik atletov. Zaponka s Hermesovo upodobitvijo pri tekačih ni bila najbolje sprejeta, saj se niso mogli poistovetiti s figuro oblečeno v grško tuniko in klobukom, ter s kaducejem v roki.

Leta 1978 so limitni čas končanja dirke nekoliko “raztegnili” in tako uvedli posebno plaketo za tekače, ki so kočali WS100 pod 30-imi urami. Vendar tekači, ki so progo zmogli med 24 in 30 urami so bili mnenja, da si tudi oni zaslužijo “The Buckle” in tako je bila rojena še bronasta zaponka.

Leta 1983 je grškega boga Hermesa nadomestil Ameriški Indijanec v usnejnih škornjih, leto kasneje pa so tudi tega nadomestili s “sodobnim” tekačem. Tudi te zaponke niso imel prav dolge “življenske dobe” saj so kmalu doživele spremembe in…

…rojena je bila zaponka z upodobitvijo pume – “The Cougar” (“gorski lev”) kakršna je ostala vse do danes. Sedaj kot priznanje k dosežku ob premaganih 100 miljah Western States Endurance Run-a prejme tekač, ki premaga omenjeno pot v manj kot 24-urah srebrno zaponko “The Silver Buckle” (ki ima tako še posebno vrednost: “100 miles – one day“) in vsi tisti, ki premagajo pot v manj kot 30-ih urah bronasto. Vsaka zaponka je ročno delo, kako jih izdelujejo pa je vidno na spodnjem filmu.

In od lanskega leta imamo sedaj tudi v Sloveniji “The Silver Buckle”. 😀 Kako se bo izšlo na letošnjem Western States-u pa bomo videli…

Izdelava zaponke:


5 Responses to “Western States 100 – The Buckle”

Leave a Reply